Tespit davası açmak için davacının hukuken korunan güncel bir yararı bulunmalıdır. Tespit davası açan davacı dava açmakta hukuken korunan bir yararının bulunduğu ve bunun güncel olduğunu ispatla yükümlüdür. Bu anlamda davacının; kendisi için söz konusu olan tehlikenin meydana getireceği zararlı sonucu yalnızca tespit davasıyla giderebileceğini ispatlaması gerekecektir. Bunu ispat ettiği noktada hukuki yararın varlığı söz konusu olacaktır.
Şartları sağlayan davacı uzman bir avukattan yardım alarak tespit davası dilekçesi yazmalı ve ilgili mahkemeye başvurmalıdır.
Tespit Davası Görevli Mahkeme
Tespit davası görevli mahkeme tespiti istenen konuya ilişkin olarak değişiklik gösterecektir. Tek bir görevli ve yetkili mahkeme bulunmamaktadır. Söz gelimi kira bedelini tespit davası görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Ancak sigora tespit davası görevli mahkeme İş Mahkemesi olacaktır.
Tespit Davası Ne Kadar Sürer?
Tespit davası ne kadar sürer sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Zira tespit davası görevli mahkeme konusunda olduğu gibi cevap burada da tespiti istenen konuya bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Tespiti istenen konunun başvurduğu deliller arasında keşif, bilirkişi incelemesi, tanık dinlenmesi varsa dava süresi uzun olacaktır. Bununla birlikte tespit davası ne kadar sürer sorusu başvurulan mahkemenin iş yüküne bağlı olarak da değişebilir. Zira başvurulan mahkemenin iş yoğunluğu çoksa duruşmalar arasındaki süre farkı uzayacak dolayısıyla dava süresi de artacaktır.