Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı.
Değerlendirmeye göre enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının enerji grubundan geldiği ifade edildi.
TCMB uluslararası enerji fiyatlarında bu dönemde bir miktar gevşeme görülürken Türk lirasındaki görünümle başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatlarının artış kaydettiğini belirtti.
TCMB’nin değerlendirmesine göre enflasyondaki yükselişte öne çıkan bir diğer grup ise hizmet sektörü oldu. Bu grupta lokanta-otel grubu fiyatlarındaki hızlanmanın belirgin olduğu ifade edildi.
Gıdada küresel yükselişe dikkat çekildi
Değerlendirmede taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki seyrin yemek hizmetleri enflasyonunu olumsuz yönde etkilediği belirtildi.
Kasım ayında küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin tahıllar
öncülüğünde sürdüğünü belirten TCMB bu gelişmenin olumsuz yansımalarına karşın, taze meyve ve sebze enflasyonundaki görünüm ve baz etkisiyle gıda yıllık enflasyonunun sınırlı bir oranda gerilediğini vurguladı.
Temel mal fiyatlarındaki aylık artış hızlanırken, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek artış nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon görece yatay seyretti.
Üretici fiyatlarında genele yayılan artış eğilimi
TCMB’nin değerlendirmesinde üretici fiyatlarına da vurgu yapıldı. Bu konuda, “Bu dönemde emtia fiyatlarında süregelen olumsuz seyir, tedarik zincirlerinde artarak devam eden aksamalar ve Türk lirasındaki gelişmelerle birlikte üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışlar görülmüştür.” ifadeleri yer aldı.
Enflasyon 3 yılın zirvesine çıkmıştı
Tüketici enflasyonu Kasım’da 3 yılın zirvesine çıkmıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları Kasım’da yıllık yüzde 21,31 arttı. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.
Üretici fiyatlarında yıllık artış ise yüzde 54,62 ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu rakamların ardından tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki fark rekor kırdı.
Yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 17,62’ye yükseldi.