Şömine bakımı son derece önemli ve aksatılması sakıncalı olan bir durumdur. Şömine ateşi sonbahar ve kış aylarının en iç ısıtıcı görsellerinden bir tanesi olduğu için sıklıkla kullanılır. Evinizde ister odunla çalışan ister gazlı şömine varsa muhakkak o yandığında yaydığı ısı ve ışığın etrafında istemsizce toplanırsınız.
Şömine bakımı, kullanım sırasında oluşabilecek aksaklıkları ve tehlikeleri önlemek için düzenli olarak yaptırılması gereken bir işlemdir. Bakımı yapılmayan odun şöminesi kurum ve kreozot üreterek bacanın tıkanmasına sebep olabilir. Bu durumda baca yangınlarına hatta gaz zehirlenmelerine dahi sebep olabilir.
Haber7.com ekibi olarak sizler için şöminenizi daha uzun seneler güvenle ve düzgün bir şekilde kullanmak için hazırladığımız şömine bakım kılavuzuna göz gezdirebilir ve bu sayede oluşabilecek problemlerin önüne geçebilirsiniz.
ODUNLU ŞÖMİNE BAKIMI NASIL YAPILIR?
Odunlu şömine bakımının büyük çoğunluğu kül temizlemekten geçer. Ocağın alt kısmında ateşten kalan külleri temizlemek şömine bakımının en temel parçasıdır. Şöminenin her kullanımdan sonra küllerinin temizlenmesi gerekir.
Şömine külünü temizlemek için tamamen soğuduğuna emin olmalısınız. Aksi takdirde temizlerken zarar görebilir ya da tam sönmeyen kor parçalarının yangın çıkarmasına sebep olabilirsiniz. Bunun için şömine kullanımı üzerinden en az on iki saat geçmesini bekleyin. Bu kadar uzun bir süre için vaktiniz yoksa külleri temizledikten sonra iyice söndürdüğünüzden emin olmalısınız.
-
Şöminenizin Etrafını Temizleyin
Şömine bakımının bir diğeri de kurum ve kreozotları temizlemekten geçer. Odun yandıkça şöminenin iç duvarlarında ve baca içerisinde koyu renkli, kurum ve kreozot üretir. Kreozot yanıcı ve zehirli gazlar salabilecek bir kalıntıdır ve bacada oluşabilecek yangınların asıl sebebidir.
Şömine bakımı yaparken yılda bir kere kreozotu çıkarmak için profesyonel baca temizleme işlemi yaptırmalısınız. Ancak şömineyi sık sık kullanmıyorsanız bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için ticari temizleme malzemeleri kullanabilir ya da bacayı uzun bir sopa yardımıyla duvarlarını temizleyin.
Şömine bakımını profesyonel ellere bırakıyorsanız ve bunun için daha zaman olduğunu düşünüyorsanız baca temizleme kütüğü ile kendi temizlemenizi de yapabilirsiniz. Baca temizleme kütükleri şömineyi her kırk kullanımdan sonra kullanılması gerekir.
Baca temizleme kütükleri yakılarak kullanılan bir çözümdür. Kreozot oluşumunu önler. Bacada oluşan kurum ve kreozotun kuruyarak baca duvarlarından düşmesini sağlar.
GAZLI ŞÖMİNE BAKIMI NASIL YAPILIR?
Gazlı şömine bakımı odunlu şömineye göre daha kolay ve daha az iş gerektirir. Ancak gazlı şömine bakımını da yılda iki kez yapmak ve gerekli güvenlik önlemlerini almak oldukça önemlidir. Gazlı şömine bakım temizliğini yapmadan önce ilk iş gazı ve şömineyi kapatmaktır. Ardından ünitenin soğuması için bir süre beklemelisiniz.
-
Gazlı Şöminenin İçini Temizleyin
Gazlı şömine bakımını yapmak için öncelikle şömine camını çıkarılabiliyor ise çıkarın ve şömine camı temizleyici ile güzelce temizleyin. Bu aşamada kullanacağınız temizleyicinin ateş ile etkileşime girmeyecek, şömine için uygun bir temizleyici olduğuna dikkat etmeniz gerekir.
Şömine camını temizledikten sonra lav kayalarının ve dekoratif kütüklerin üzerini elektrik süpürgesi ile dikkatlice çekin. Eğer bu aşamada kayaların ve kütüklerin parçalandığını fark ederseniz yenileri ile değiştirmeniz gerekir.
Gazlı şömine bakımı için bir sonraki aşama ise şöminenin kenarlarındaki ve panjurlarındaki tozu almak. Bunun için bir mikrofiber bez kullanın ve güzelce alanı temizleyin. Bu temizliği yaparken ünite etrafında boyaların kabarması ya da döküntü gibi sorunların olup olmadığını kontrol edin.
Her şey normal seyrinde gitse de gazlı şömine bakımında profesyonel birinin fark edemeyeceği sorunlar oluşabilir. Bu yüzden yılda en az bir kez lisanlı bir gaz sağlayıcı tarafından şömine bakımı yaptırmanız gerekir.