TCMB’nin resmen benimsediği “güçlü TL” politikası ve geçen yazdan bu yana aralıksız yükselen kredi faizleri, bir çok şirketi zor durumda bıraktı. Seçimlerden sonra Mehmet Şimşek’in Ekonomik İstikrar Programı’na tepkilerin yüksek sesle dile getirilmesi bekleniyor. 10Haber yazarı Erdal Sağlam ihracatçılar ve esnafın Mehmet Şimşek’ten şikayetlerini köşesine taşırken, kırılganlığın en somut işareti olan iflas ve konkordatolar hortladı.
Erdal Sağlam: İhracatçılar devaluasyon için Erdoğan’a baskı yapacak
Gazeteci Erdal Sağlam, Merkez Bankası’nın ‘TL değerlenmeye devam edecek’ açıklamasının ihracatçıları rahatsız ettiğini iddia etti. İhracatçıların, iktidarı zor durumda bırakmamak için bir süre susacaklarını söyleyen Sağlam, “Şimdi hükümeti zor durumda bırakmamak için susuyorlar ama seçim sonrası konuşacakları çok açık. Konuşmanın ötesinde, kararı verecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a baskı uygulayacakları da ortada” ifadelerini kullandı.
Hem çalışanlar hem de esnaf ve perakende sektörü temsilcileri, son dönemde ekonomi yönetiminin planladığı kredi kartı ve tüketici kredisi sınırlamaları için ‘yapmayın’ demeye başladı. Buna bankalar da katıldı ve iyi kar elde ettikleri bu kanalın tümüyle kapanmasına engel olmak için, onlar da sınırlamaya karşı açıklamalar yapmaya başladılar.
Köklü şirketler iflasın eşiğinde
BirGün Gazetesi’ne göre, ekonomik kriz ve yüksek enflasyon şirketleri de vurmaya başladı. Tekstil sektöründe başlayan konkordato başvuruları diğer sektörlere de yayılıyor. Son 2 ayda Antep’te 7, Konya’da 8 şirket konkordato talebinde bulundu.
Sıkı para politikası nedeniyle artan kredi faizleri borçlu şirketleri zora soktu. Nakit akışını sağlamakta güçlük çeken şirketler, iflas ve konkordato yoluna gidiyor.
HalkTV.com.tr: Tekstil Sektöründe Peş Peşe Konkordato Ve İflas Haberleri Geliyor
Ekonomideki daralma, halkın alım gücünü düşürürken, işletmeleri de zor duruma soktu. Kredi faizlerinin artması, likidite krizini derinleştirirken, tekstil sektöründe peş peşe konkordato ve iflas haberleri geldi.
Gaziantep merkezli Busoft İplik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, polyester, fdy, teksturize, floş ve asetat ipliklerini modern tesislerinde büküm ve paketleme işlemlerini yapıyordu. Ancak, Şirket de tekstil sektörünün olumsuz etkilediği dönemde konkordato başvurusunda bulundu.
Konya’nın sanayi alanında uzun yıllardır faaliyet gösteren ve 1998 yılından beri sektörde önemli bir yere sahip olan Yıldız Kimya konkordato ilan etti. 50’den fazla çalışanı bulunan firma, 8 markayı bünyesinde barındırıyor ve ihracat da yapıyordu.
Bursa’da son dönemde konkordato haberleri artıyor. Barmak Barutçuoğlu Gıda Makinaları Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi de konkordato ilan eden firmalar arasında. Mahkeme, şirket için tanınan konkordato mühletini 6 ay daha uzatma kararı verdi.