Koronavirüs süreciyle ciddi oranda artan konut fiyatları, ev almak isteyen vatandaşların zor duruma düşmesine yol açtı. Önceki yıllara oranla 2020 yılında konut fiyatlarındaki aşırı artış, ev almak isteyen vatandaşların kredilere yönelmesine yol açarken, kiralık ev konusunda da ciddi sıkıntılara neden oluyor.
“Ev sahipleri kredinin iki katı kadar evlerine zam yaptı”
Ev fiyatlarındaki fahiş artışın ev almak isteyen vatandaşları zora soktuğunu anlatan emlakçılardan Ali Çelik, “Kredilerin düşmesi hükümetin yapmış olduğu bir uygulamaydı. Evi olmayan insanlara kolay ev sahibi olmaları için krediler indirime girdi. Piyasa canlandı ama piyasanın canlanmasıyla beraber ev sahipleri kredinin iki katı kadar evlerine zam yaptı. Adıyaman’da şu an 250 bin TL olan bir ev 325 bin liraya kadar çıktı. Hükümetin yapmak istediği uygulama bu değildi, evsizlerin ev sahibi olmasıydı. Ev sahiplerinin yapmış olduğu bu uygulama kesinlikle yanlıştır. Bunun düzeltilmesi de oldukça zordur. Adıyaman’da yaklaşık 3 bin konuta ihtiyaç vardır. Yeterli sayıda ev olmadığından emlakçı olarak vatandaşların ev ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Çünkü yeterli sayıda ev yoktur piyasada. Üretim olmadığından müteahhitler yeni yeni temel atmaya başladılar. Bu inşaatların tamamlanması yaklaşık olarak bir sene kadar sürecektir. Bir sene sonra konut açığı kapatılmaya çalışılacak ancak yine bu ihtiyaç bitmeyecektir.” ifadeleri kullandı.
“İmara açılmadıkça arsa ve evlerin fiyatları yükselmeye devam edecektir”
Konut açığının kapatılabilmesi amacıyla toplu konut yapımıyla beraber kapalı alanların imara açılması gerektiğinden bahseden Çelik, “Büyük sitelerin yapılması gerekiyor ki bu ihtiyaç karşılanabilsin. Adıyaman’da şu anda daire fiyatları aldı başını gitti, bundan dolayı insanlar mağdur oluyor. Bu mağduriyetin giderilmesi hükümet ve özellikle belediyeye düşüyor. İmara açılmadıkça arsa ve evlerin fiyatları yükselmeye devam edecek. Maalesef Adıyaman’da büyük bir sıkıntı vardır. Bu sıkıntıların giderilmesi içinde yapılan tek bir icraat yoktur. Bir an önce sıkıntıların giderilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
“Müslümanlar içinde faizsiz bir sistem olması gerekmiyor mu?”
İslam beldelerinde Müslüman halkın faizsiz bir sistemle alışveriş yapmasının önünü açıp bir düzenleme yapılmadan bu tür sorunların çözülmeyeceğini söyleyen emlakçı Yusuf Boyraz “Enflasyonun yüksek olmasından dolayı konut fiyatları yüksektir. Ev sahibi enflasyon oranında zam yaptığında yüz ile 2 yüz TL arasında zam yapmak zorunda kalıyor. Haliyle ev fiyatları da yükseliyor. Müslümanlar içinde faizsiz bir sistem olması gerekmiyor mu? Evet, faizler yüzde 6’ya kadar düştü ama hiç faiz olmaması gerekir. Müslüman olan bir insan faizsiz sistem içerisinde hareket etmelidir. Arsa fiyatları bazı yerlerde yüksek bazı yerlerde düşüktür. Belediyenin özellikle imara kapalı alanları imara açmasıyla konut fiyatları düşecektir.” dedi.
“Müşterilerin taleplerini karşılayamıyoruz”
Konut kredisinin düşmesinin ev alımında çok ciddi değişikliğe neden olmadığından bahseden emlakçı Yaşar Akkuş, “Şu an hiç ev bulamamamızın sebebi fiyatların çok yüksek olmasıdır. Krediler düştü ama ev sahipleri ev fiyatlarını yükseltti. Konut yaparken maliyetler çok yüksektir. Mesela yapı denetim, resmi evraklar, arsaların çok yüksek bir ücreti vardır. Bu yüzden belediye tarafından imara açılan yerlerin faaliyete geçmesi lazım. Haliyle ev sayısı artınca fiyatlar düşüyor. Adıyaman’da kentsel dönüşüme geçen mahalleler var. Daha önceki dönemlerde bunlarla ilgileniliyordu ama şu an durdu. İlgililer gereğini yapsa iyi olur. Arsa ve ev sayısında artış olduğu zaman konut fiyatlarında da düşüş yaşanacaktır. Şu an müşterimiz geliyor daire istiyor, biz daire bulamıyoruz. Kredilerin düşmesi çok bir şey değiştirmiyor. Halkın cebinden yine fazla para çıkıyor.” şeklinde konuştu.
“Konut fiyatlarının yükselişine anlam veremedim”
Konut kredisi düşmesi karşısında konut fiyatlarında yaşanan yükselişe bir anlam veremediğinden bahaseden emlakçılardan Osman Aslan, “Konut fiyatlarının yüksek olmasının nedenini bulamıyorum. Maliyetlerde bir değişiklik olmadı, ama imar sıkıntısı var. Adıyaman’da bazı alanlar imara açılırsa sıkıntı olmaz ama şu anda konut yapacak yer bulamıyoruz. Daha önce yüzde 35’le yer yapıyorduk. Şimdi nereye soruyorsak yüzde 50 diyorlar. Eskiden bulvarlarda yüzde 50 ile konut yapıyorduk. Şimdi ara sokaklarda bile yüzde 50 ile oluyor. Halk kredilerin düşmesini avantaj olarak görüyor ama esasında avantaj değildir. Bu paraları alıp bankalara borçlanıyorlar ve zor durumda kalıyorlar. Allah yardım etsin, dairelerin fiyatları yüksektir.” açıklamasında bulundu.