Almanya’da Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nde kendi kendini temizleyen cam malzeme üretildi. Lotus bitkisinin yapraklarından esinlenen yeni malzeme, cam duvar ve çatıların yerini alabilir. Kendi kendini temizleyen madde, şeffaf olmasına karşın gizlilik de sunuyor.
Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden bir ekip, enerji tasarrufu açısından binalara giren doğal ışığı arttırmak gerektiğinden Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal (PMMM) adını verdikleri malzeme geliştirdi.
KENDİ KENDİNİ TEMİZLİYOR
Bu malzeme, saç telinin 10’da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşuyor. Bu küçük piramitler, hem ortam sıcaklığının düşmesine hem de malzemenin kendini temizlemesine olanak sağlıyor.
PMMM, güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı uzun dalgalar halindeki kızılötesi radyasyon şeklinde serbest bırakarak binanın içinin daha serin olmasını sağlıyor.
ORTAM SICAKLININ ALTINA DÜŞEBİLİYOR
Malzemeyi laboratuvarda ve dışarıda test eden araştırmacılar, PMMM’nin ortam sıcaklığının yaklaşık 6 derece altına düşebildiğini tespit etti.
Ayrıca binaya düşen ışığın yüzde 73’ünü etrafa dağıtabilen küçük piramitlerin, bu sayede hem parlamayı azalttığı hem de içerinin daha zor görülmesini sağladığı kaydedildi.
Bunun yanı sıra şeffaflıktan da ödün vermeyen PMMM, ışığı yüzde 95 oranına geçiriyor.
“PARLAMAYAN İÇ MEKANLAR YARATARAK MAHREMİYETİ KORUYOR”
Nature Communications adlı hakemli dergide yayınlanan çalışmanın yazarlarından Gan Huang, “Bu malzeme çatılarda ve duvarlarda kullanıldığında aydınlık ve parlamayan iç mekanlar yaratarak mahremiyeti de koruyor.” diyerek şöyle ekliyor:
Seralardaki fotosentez verimliliğinin cam çatılardan yüzde 9 daha yüksek olduğu tahmin ediliyor ve yüksek seviyedeki ışık geçirgenliği bitki verimini artırabilir.
KENDİNİ TEMİZLEME ÖZELLİĞİ LOTUS YAPRAKLARINDAKİ MALZEMEYE BENZİYOR
PMMM’nin kendini temizleme özelliğiyse lotus yapraklarındaki mekanizmaya benziyor. Bu bitkinin yapraklarındaki koni şeklindeki küçük yapılar sayesinde su damlacıkları toz ve kir parçacıklarını toplayarak damlıyor ve bu sayede bitkiyi temizliyor.
Yeni malzemedeki piramitler de yüzeye düşen suyun damlacıklar oluşturarak böyle bir temizlik yapmasını sağlıyor. Bu özellik, malzemenin bakımını kolaylaştırıp dayanıklılığını artırıyor.
PMMM’nin çevre dostu bir polimerden yapıldığını söyleyen araştırmacılar, bunun sürdürülebilir yapıların önünü açabileceğini düşünüyor.
Ayrıca yarattığı soğutucu etki klimaya duyulan ihtiyacı azaltarak enerji tasarrufu da sağlayabilir.