2 Şubat 2021 tarihinde İzmir’de yaşanan sel afetinin bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Konusunda uzman yaklaşık 100 sigorta eksperinin hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü sel afeti sonrasında oto ve oto dışı branşlarda ortalama 3 bin hasar dosyasının açıldığı belirtildi. Öte yandan TÜSED Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, olası yaşanabilecek sel afetlerinin akabinde hem sigortalı hem de sigortasız vatandaşların atması gereken adımlara ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Sel afetlerinin ardından vatandaş hangi yolları izlemeli?
TÜSED Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, branş farkı olmaksızın hasarın ortaya çıktığı an itibariyle sigortalı vatandaşların 5 gün içinde sigorta şirketine ihbarda bulunması ve dosya açtırması gerektiğinin altını çiziyor. Sel gibi afetlerle ilk kez karşılaşan vatandaşların, olayın vahameti ile ne yapması gerektiğini bilmediği ve istemeden hasarda artışa meydan verebildiklerini ifade eden TÜSED Genel Sekreteri Selim Kesici, vatandaşların poliçeden kaynaklanan haklarının zarar görmemesi amacıyla hasar dosyasını ivedilikle açması ve sigorta eksperlerinin yönlendirmelerine uyması konusunda uyarılarda bulunuyor. Özellikle emtia, eşya, demirbaş, makine gibi taşınabilir kıymet sigortalarında zarar oluştuğunda, gerek hasar tespiti gerekse sovtaj imkan olup olmadığının tespiti için, zarar gören kıymetlerin atılmaması, sağlam kıymetlerin ayrıştırılması ve gerekirse ayrı bir alanda depolanması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Sigortasız vatandaşlar sel afetleri sonrasında ne yapmalı?
Doğal afetler sebebiyle ortaya çıkan hasarlarda devlet mercilerinin ve idari kurumların belli kriterler ile mağdur vatandaşlara destek olduğunu söyleyen TÜSED Genel Sekreteri Selim Kesici “Sigorta poliçesi olmaması durumunda vatandaşlarımız mahallin yerel idari amirliklerinden destek talebinde bulunabilir. Bazı hallerde hasarda direkt doğa olayının etkisi yüksek olsa da altyapı yetersizlikleri ya da kusurları sebebiyle Belediyeler, Karayolları, altyapıyı inşa eden taşeronlar v.b. hasarlardan sorumlu tutulabilmektedir. Bu gibi durumlarda kanunen bağımsız ve tarafsızlığı bulunan sigorta eksperinin ekspertiz raporu delil niteliği taşımakta olup sigorta poliçesi olmayan vatandaşlar da özellikle hasarının rücu imkanı olabileceği olaylarda sigorta eksperlerinden hasar tespiti talebinde bulunma hakkına sahiptir.” dedi.
DASK ve Zorunlu Trafik Sigortası sel hasarını karşılıyor mu?
Konutlarda zorunlu olan DASK poliçesi, “Doğal Afetler Sigortası” adını taşısa da, günümüzde sadece depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları kapsıyor. Deprem sonucu dışındaki sel, kendiliğinden gelişen tsunami, fırtına, hortum gibi doğal afetleri kapsamıyor. Aynı şekilde kara taşıtlarında Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Trafik Sigortası) da sel dahil doğal afetlere ilişkin zararları ve sel sebebiyle taşıtın harici bir kıymete vereceği zararı karşılamıyor. Kara taşıtlarında sel hasarlarının tazmini kasko poliçeleri kapsamında yapılıyor.