Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet, Türkiye çapında temmuz ayı verilerini yayınladı. Buna göre temmuz ayında Türkiye genelinde hem satılık fiyatları hem de kiralık fiyatları önceki aya göre yüzde 8 artış gösterdi. Emlakjet verilerine göre ayrıca satılık konut fiyat değişiminde Konya, kiralıkta ise Bursa Temmuz ayının lideri olurken, en çok arama yapılan ilçeler arasında Ankara’nın 4 ilçesi ile, fiyat artışında ise Gaziantep’in Şahinbey ilçesi birinci oldu. Emlakjet verilerine göre arsa fiyatlarında 8 ilde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.
Temmuz ayı verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Emlakjet verilerine göre listelenen konut fiyatlarında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 civarında bir artış var. Türkiye’de ortalama satılık konut fiyatları yaklaşık 2 milyon 450 bin TL bandına gelmiş durumda. Maliyet ile fiyatlar arasındaki farkın temel nedeni arzın fazla talebe yetişememesinden kaynaklanıyor. Ancak fiyatların artış hızında da bir yavaşlama gözlemliyoruz. Yıl sonunda satılık konut fiyatlarındaki artışın yüzde 50 bandına gerileyeceğini öngörüyoruz.” dedi.
Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı Temmuz ayı emlak verilerini yayınladı.
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 olurken, Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalışla 675 bin 327 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,1 azalış göstererek 14 bin 533 olurken, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,3 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı ise, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artarak 31 bin 641 olurken, toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 28,9 düzeyinde gerçekleşti.
Satılık konut fiyat değişiminde Konya, kiralıkta ise Bursa Temmuz ayının lideri
Emlakjet verilerine göre haziran ayında Türkiye genelinde hem satılık fiyatları hem de kiralık fiyatları önceki aya göre yüzde 8 artış gösterdi. Verilere göre ayrıca Temmuz ayında kiralık ve satılık konut aramaları yarı yarıya gerçekleşti.
En çok konut aranan iller arasında Ankara ilk sırada yer alırken, listede ilk 10 il içerisinde yer alan Konya satılık konutlarda Temmuz ayında yüzde 11 artışla bu alanda 10 il içerisinde birinci oldu. Kiralık konutlarda aylık fiyat değişiminde ise Bursa yüzde 56 ile en yüksek artış yaşayan il olurken, Konya ise yüzde 27 artışla ikinci sırada yer aldı.
Aramalarda Ankara’nın 4 ilçesi, fiyat artışında ise Gaziantep’in Şahinbey ilçesi lider
Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan ilçeleri en çok konut aranan ilçeler arasında ilk sıraları alırken, onları yaz mevsiminin de etkisiyle Aydın’ın Kuşadası ilçesi takip etti. İlçeler bazında satılık konut ve kiralık aylık fiyat değişiminde Temmuz ayı itibariyle Gaziantep’in Şahinbey ilçesi iki başlıkta da lider oldu. Şahinbey ilçesinde satılık konut aylık fiyat değişimi yüzde 12 olurken, kiralık konut aylık fiyat değişiminde ise yüzde 77’lik artışla dikkat çekti.
Arsa fiyatlarında 8 ilde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ün üzerinde oldu
Gayrimenkul sektöründe özellikle yatırım aracı olarak tercih edilen arsalarda ise, Osmaniye ili bir önceki aya göre yüzde 59’luk artışla arama hacmi olarak ilk sırada yer alırken, bu ili Kırklareli (yüzde 56 artış), Malatya (yüzde 48 artış) ve Edirne (yüzde 35 artış) takip etti. Arsa fiyat değişimlerine bakıldığında ise yıllık fiyat değişiminde Antalya yüzde 183’lük artışla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 180 artışla Edirne takip etti. Emlakjet üzerinden en çok arsa araması gerçekleştirilen iller arasında yer alan ilk 10 ilin 8’inde yıllık fiyat değişimi yüzde 100 ve üzerinde olurken, yalnız Malatya (yüzde 88 artış) ve Manisa (yüzde 69 artış) ile listede yer aldılar. Arsa için aylık fiyat değişiminde ise Ankara geçen aya göre yüzde 20 artışla bu alanda lider oldu.
Arsa yatırımında öncelikli neden “yüksek getiri”
Emlakjet, Temmuz ayına özel olarak gerçekleştirdiği araştırma dosyasında ise kullanıcılarına gayrimenkul ve arsa satınalma tercihlerini inceledi. Araştırmaya katılanların yüzde 50,25’i kiralık konut arayışında olduğunu belirtirken, satılık konut arayanların oranı yüzde 39,8 ve arsa veya arayışında olanların oranı ise yüzde 6,4 oldu. Gayrimenkul satın alırken en çok dikkat edilen faktörler arasında ise “fiyat / yatırım getirisi” seçeneği yüzde 39,1 ile ilk sırada yer alırken, ardından konum ve çevre faktörleri geldi.
Katılımcılar gayrimenkul satın alırken öncelikli amaçlarının yüzde 46,4 ile “kendi yaşam alanını oluşturmak” olduğunu söylerken, yüzde 22,8’i ise yatırım yapmak olduğunu belirtti. Arsa arayışı içinde olduğunu belirtenlerin ise yaklaşık yarısı (yüzde 48,6) bu arayışlarının nedenleri arasında ilk sırada “konut inşası” olduğunu belirtirken, yüzde 36,9’u ise “yatırım” amacıyla arsa araması gerçekleştirdiğini ifade etti. Arsa yatırımı yapmak isteyenlerin temel sebepleri arasında ile “yüksek getirili olması” yüzde 25 ile ilk sırada yer aldı.
Tolga İdikat: “Finansman imkanlarının genişlemesi ile satışlar yeniden artacaktır.”
TÜİK verilerine göre Temmuz ayında gerçekleşen yüz binin üzerinde yapılan konut satışının sektör için iyi bir rakam olduğunu ve konuta bir talebin olduğunu gösterdiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, şu değerlendirmeyi yaptı: “Öte yandan iş günü bazında bakıldığında geçtiğimiz yıl bayram nedeniyle daha az iş günü vardı, bu ayki artışın bir kısmı baz etkisinden kaynaklanıyor, dolayısıyla bir durgunluktan da bahsedebiliriz. Diğer yandan ipotekli, yani kredi ile konut alma yönteminde de ciddi bir düşüşün olduğunu gözlemliyoruz. Talebin yüz binin üzerinde olması talebin hala aktif olduğunu gösteriyor, ancak ciddi bir artış olduğunu da söyleyemeyiz.” dedi. Türkiye nüfusunun sürekli artan, yabancıların da ilgisinin olduğu bir ülke olduğunu belirten İdikat, “Konuta olan talep bir yerlerde duruyor. Konuta olan talep şu anda finansman imkanlarının kısıtlanması nedeniyle biraz azalmış gibi gözükse de bu talep birikiyor. Çünkü konut temel bir ihtiyaç. Finansman imkanlarının genişlemesi ile birlikte satışlar yeniden artacaktır. Ancak şu anda yüksek fiyat dönemindeyiz. Bu durumun da satış adetlerini baskıladığını görüyoruz.” dedi.
Son yayınlanan İnşaat Maliyet Endeksi’nde inşaat maliyetlerinde yüzde 50’lik bir artış görüldüğünü ifade eden İdikat, “Emlakjet verilerine göre listelenen konut fiyatlarında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 civarında bir artış var. Türkiye’de ortalama satılık konut fiyatları yaklaşık 2 milyon 450 bin TL bandına gelmiş durumda. Maliyet ile fiyatlar arasındaki bu farkın temel nedeni arzın fazla talebe yetişememesinden kaynaklanıyor. Ancak fiyatların artış hızında da bir yavaşlama gözlemliyoruz. Yıl sonunda satılık konut fiyatlarındaki artışın yüzde 50 bandına gerileyeceğini öngörüyoruz. Kiralıklarda ise satılıklara göre daha fazla bir artış gözlemliyoruz. Geçen yılın aynı dönemine göre kiralıklarda yüzde 108’lik bir artış var. Bunun da sebebi orta gelir grubunun mecburen kiralık konuta yöneldiğini, kiralık tarafında da arzın limitli olması ve artan talep sebebiyle de fiyatların normalden biraz fazla arttığını görüyoruz. Türkiye’de şu anda ortalama kiralık konut fiyatı 13 bin 500 TL. Bunun tüm Türkiye’nin ortalaması olduğunu düşünürsek ciddi bir artış olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Mehmet Andaç Kaş: Artık gayrimenkul alım-satımı yatırım aracı olmaktan çıkıyor
Emlakjet Prestij Üyesi Emlak Danışmanı Mehmet Andaç Kaş yaptığı değerlendirmede, müşterilerin çoğunluğunun konut inşası için arsa arayışında olduğunu ve ticari amaçlı arsa taleplerinin de yaygın olduğunu gözlemlediklerini belirterek, “Son dönemde, 6 Şubat depreminin de etkisiyle yatırım amacının ötesine geçen bir talep artışı görüyoruz. Bireysel müşterilerimiz yatırımın yanı sıra kendi yaşam alanlarını oluşturma isteğiyle genellikle 400-500 metrekarelik arsaları tercih ederek bütçelerine uygun barınma seçenekleri oluşturmayı hedefliyorlar. Bununla birlikte, arsa talebindeki artışın etkisiyle yatay mimari ihtiyacı da arttı. Özellikle İstanbul’dan Güney Marmara ve Trakya bölgelerine doğru bir yönelim gözlemliyoruz. Ancak artan talep ile arz arasındaki dengesizlik nedeniyle fiyatlarda yükselme görüldü, bu da alıcıları olumsuz etkileyebiliyor.” dedi.
Gayrimenkulün yatırım olarak değerlendirilmesini de yorumlayan Kaş, “Artık gayrimenkul alım-satımı yatırım aracı olmaktan çıkıyor. Eskiden kira getirisi hedeflenerek daire alımları yapılırken, günümüzde satın almalar çoğunlukla barınma ihtiyaçları gözetilerek yapılıyor. Diğer taraftan, özellikle bireysel yatırımcılar daire alımı için yeterli finansmanları olmadığında ellerindeki bütçeyi uygun fiyatlı arsa yatırımlarına yöneltebiliyorlar. Bu gelişmelerle birlikte gayrimenkul piyasasındaki dinamikler değişiyor. Talep, arz ve fiyatlar arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını gözlemliyoruz.” dedi.