Dünyanın en zengin ülkesi olan Monaco, yüz ölçümü açısından İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan bile küçük. Sadece 2,1 km² alana sahip bu minik prenslik, yaklaşık 39 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en yoğun yerleşim alanlarından biri konumunda.
Bir ülkenin ekonomik gücünde büyüklüğünün de payı olduğu düşünülse de Monaco, bu algıyı yıkıyor. World Population Review verilerine göre 2024 yılı itibarıyla kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) 227.073 dolar olan Monaco, dünyanın en zengin ülkesi konumunda.
Prenslik, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan bile küçük. Monaco’nun yüz ölçümü 2.1 km² (514 dönüm) iken, Atatürk Havalimanı 11.65 km²’lik alan kaplıyordu. Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği (30 km²), İstanbul’daki Belgrad Ormanı (55 km²) gibi yerler de Monaco’dan yaklaşık olarak onlarca kat daha büyük…
AVRUPA’DA LÜKSÜN ANA MERKEZLERİNDEN
Monaco’da gayrimenkul fiyatları da dünya rekoru kırıyor. Metrekare başına 100 bin euro’yu aşan fiyatlarla Monaco, dünyanın en pahalı emlak piyasalarından birine sahip. Burada ev kiralamak isteyenlerin en az 500 bin euro’yu bir yerel banka hesabında bulundurduklarını kanıtlamaları gerekiyor.
Ülke, Prens II. Albert’in yönetiminde anayasal monarşi ile yönetiliyor. Monaco bağımsız bir ülke olmasına rağmen savunması Fransa tarafından sağlanıyor. AB üyesi olmasa da Fransa ile yaptığı anlaşma gereği euro kullanıyor.
SERVETİN BÜYÜK KISMI VERGİ AVANTAJLARINDAN…
Monaco’nun servetinin büyük kısmı vergi avantajlarından geliyor. Ülkede gelir vergisi yok (Fransız vatandaşları hariç) ve şirketler için düşük vergi oranları uygulanıyor. Bu da zengin yatırımcıları ve uluslararası şirketleri Monaco’ya çekiyor. Ayrıca ülke, küresel bir finans merkezi olarak öne çıkıyor.
Ancak Monaco, son dönemde kara para aklama konusunda eleştiriler alıyor. Haziran 2024’te, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yoğun denetim altına alındığı açıklandı.
MONACO GRAND PRIX’SİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Monaco ekonomisinde turizm de büyük bir rol oynuyor. Ülke, dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan Monaco Grand Prix’ye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 19. yüzyıldan beri lüks kumarhaneleriyle ünlü Monte Carlo Casino, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.
Monaco aynı zamanda denizcilik araştırmalarında da önemli bir merkez. Oşinografi Müzesi ve dünyanın ilk koruma altındaki deniz habitatlarından biri burada bulunuyor.
Sıfır yoksulluk oranına ve 85,8 yıl ile dünyanın en yüksek yaşam beklentisine sahip Monaco’da halk, lüks içinde bir yaşam sürüyor. Ancak ülkedeki iş gücünün büyük kısmı Fransa ve İtalya’dan geliyor. Her gün 30 binden fazla Fransız ve 5.800 İtalyan, Monaco’ya çalışmaya gidip geliyor.