Almanya, insanları daha fazla çalışmaya teşvik etmek için vergi indirimleri ve sosyal yardım reformlarını yeniden gözden geçiriyor.
Ülke ortalama çalışma saatlerindeki büyük düşüşü tersine çevirerek bölgenin ekonomik durgunluğuyla mücadele etme arayışında.
ÇALIŞMA SAATLERİ PANDEMİDEN BERİ DÜŞÜYOR
Pandemiden bu yana Avrupa genelindeki çalışma saati düşüşleri, bölgenin ekonomik düşük performansını ve zayıf rekabet gücünü daha da kötüleştirdi ve yaşlanan nüfusun işgücünü azalttığı bir dönemde yetkililerin dikkatini çekti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nün 2022 yılına ait son verilerine göre Almanya, gelişmiş ekonomiler arasında en kısa ortalama çalışma saatine sahip ülke. Bu durum yarı zamanlı çalışan Alman kadınların yüksek oranını ve daha fazla boş vakit tercih edildiğinin bir yansıması.
EKSTRA ÇALIŞMANIN GELİRİ VERGİLERLE DÜŞÜYOR
Almanya’daki düşük ücretli insanlar daha fazla çalışmak isteseler bile, bazılarının bunu yapmak için çok az teşviki var çünkü ekstra gelirin çoğunu vergi ve azalan yardımlarla kaybediyorlar.
OECD’ye göre, Almanların yıllık ortalama çalışma süresi son 50 yılda yüzde 30 azalarak ABD seviyelerinin dörtte birine düştü ve bu da Avrupalıların daha uzun süreli izin ve daha fazla boş zaman tercih ettiğini gösteriyor.
MALİYE BAKANI EK ÇALIŞMA İÇİN VERGİ İNDİRİMİ ÖNERİYOR
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, haftada 41 saatin üzerindeki fazla mesai için vergi indirimi ve Bürgergeld işsizlik yardımı sisteminde değişiklik yapılması için bastırıyor. Ancak sendikalar, iktidardaki üç partili koalisyon içinde hala tartışılmakta olan bu fikirlere karşı çıkıyor.
patronlardunyasi.com