Emlak Konut Kuzey Şehir Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: 3 medeniyete ev sahipliği yapmış açık hava müzesi gibi şehir
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Turizm > 3 medeniyete ev sahipliği yapmış açık hava müzesi gibi şehir
Emlak Turizm

3 medeniyete ev sahipliği yapmış açık hava müzesi gibi şehir

Emlak Manşet
Son güncelleme: 20 Eylül 2021 14:33
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

3 Farklı medeniyete ait 8 eseri bir arada barındıran Sivas Tarihi Kent Meydanı, bu yönü ile açık hava müzelerini andırıyor. Sivas Tarihi Kent Meydanı; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait anıtsal sivil ve dini yapılar ile ülkemizin açık hava müzelerini andıran en önemli tarihi meydanlardan bir tanesi.

Tarihi kent meydanında bulunan; Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Cami, Atatürk Kongre Müzesi, Tarihi Jandarma Binası, Tarihi Valilik Binası arasında bulunan Kale Hamamı Kalıntıları Sivas’ın tarihi zenginliğini gözler önüne seriyor. 

TARİHTEKİ ÜÇ MEDENİYETİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Tarihi kent meydanına açık hava müzesi özelliği kazandıran Selçuklu eserlerinden Şifahiye ve Buruciye medreseleri 13. yüzyılda inşa edilirken, bitişiklerinde bulunan Çifte Minareli Medrese ise aynı yüzyılda İlhanlılar tarafından inşa edildi. 16. Yüzyılda ise Osmanlı döneminde Kale cami ve Kale hamamı inşa edildi. 19. yüzyılda geç Osmanlı döneminde ise Valilik binası, Atatürk ve Kongre müzesi, son olarak ta yine 20. yüzyılda geç Osmanlı döneminde Tarihi Jandarma Binası şehrin kültürüne kazandırıldı.

SELÇUKLU İLE BAŞLIYOR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, ülkemizde ve Dünya’da nadir görülen Sivas Tarihi Kent Meydanını İHA mikrofonuna anlattı. Eser açıklamasında, “Sivas kent meydanı çevresinde birbirleriyle de görsel teması olan farklı dönemlere ait yapılar bir araya gelmiş durumda. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak Selçuklu dönemiyle tarihlendirilen 3 medresemiz var, birisi şifa yapısı olarak inşa edilmiştir. Osmanlı dönemi içerisinde 16’ıncı yüzyılın 3’üncü çeyreğinde Kale Cami ve bu caminin vakıfları içerisinde yapıldığını bildiğimiz Kale Hamamı yer alıyor. Daha sonra geç Osmanlı dönemi içerisinde 19’uncu yüzyılın sonu 20’inci yüzyılın başında Kongre binası, Vilayet binası ve Jandarma binası geç Osmanlı kamu yapıları olarak inşa ediliyorlar. Selçukluyla başlıyor Selçuklu, Osmanlı ve geç Osmanlı dönemine kadar geliyor. Tabi ki Cumhuriyet döneminin de ekleri var, Atatürk Caddesi üzerinde daha sonra inşa edilmiş, Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş yapılar da bulunuyor” dedi.

2008’DE BAŞLAYAN ÇALIŞMALARDA TURİZME KAZANDIRILDI

Tarihi kent meydanının 2008 yılında başlayan restorasyon çalışmaları ile bugünkü halini aldığını söyleyen Eser, “Bu meydan çalışmaları 2008 yılında planlanmıştı planın özünde de meydan da bulunan tarihi yapıların gelen ziyaretçiler tarafından net bir şekilde görünmelerini sağlamak amaçlıydı. Buraya gelen misafirlerimiz çok yakın bir çevre içerisinde çok sayıdaki farklı döneme tarihlendirilen yapıyı bir arada görme şansına sahip oluyorlar” şeklinde konuştu.

BENZERİ YOK

Eser, Sivas Tarihi Kent Meydanını benzerini görmenin pek mümkün olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti “Ülkemiz bu açıdan bir cennet aslında, şehirlerimizde çok sayıda eserle karşılaşıyoruz ama bunların bir arada aynı meydan çevresinde bir araya geldiklerini görmek pek mümkün olamaya biliyor. Olsalar dahi araları dolu olabilir, açılmamış olabiliyor, birbirleri ile görsel ilişkileri olamaya biliyor. Yoksa İstanbul gibi Konya Selçukluların başkenti yapı sayısı olarak çok zengin bir yer ama Sivas’ta 360 derece döndüğümüzde meydana gelerek 7-8 yapıyı aynı anda izleme şansını Anadolu’nun geri kalan şehirlerinde rastlayacağımız bir durum değil.”

                                         

Karahisar Kalesi kış güzelliğiyle cezbediyor
Turizmciler 2024’ü ‘parlak’ yıl ilan etti
Yat turizmi 1 Haziran’da başlıyor
Karatay Termal Tatil Köyü hizmete açıldı
Ruslar, Türkiye’ye tatile gelebilmek için kredi çekiyorlar
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale İş Bilgisayarları Kişisel Kullanımda Tehlikeli Olabilir
Sonraki Makale Meteoroloji uyardı, sıcaklıklar 10 derece birden düşecek
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Pasha Holding, Mandarin Oriental Bodrum’a ortak oldu
Ekonomi Haberleri
28 Temmuz 2025
Bakan Kurum: Yangından etkilenen tüm illerimizde afetin izlerini sileceğiz
Ekonomi Haberleri
28 Temmuz 2025
Turyap’a “Yılın En Başarılı Gayrimenkul Markası” Ödülü!
Sektörden
28 Temmuz 2025
‘Teraphill 15’te daire teslimlerinden önce son fırsat kampanyası
Emlak Haberleri
28 Temmuz 2025
Emlak Vergilerindeki Fahiş Artışlar Cep Yakacak!
Emlak Haberleri
28 Temmuz 2025
İnşaat Sektörü 2025 Yılının İlk Yarısında Dayanıklılığını Sürdürüyor
Sektörden
28 Temmuz 2025
Gayrimenkulde Yeni Cazibe Merkezi Tuzla Mercek Altında
Emlak Haberleri
25 Temmuz 2025
Yarısı Bizden Kampanyası başvuru şartları neler? Yarısı Bizden Kampanyası hibe ve kredi desteği ne kadar, geri ödeme planı nasıl?
Ekonomi Haberleri
25 Temmuz 2025
İstanbul’un en serin noktaları: Sıcak günlerde kaçış rotaları
Emlak Turizm
25 Temmuz 2025
Gayrimenkul sertifikası ne demek, nedir? Gayrimenkul sertifikaları ile ev nasıl alınır?
Ekonomi Haberleri
25 Temmuz 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler