Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Anıl Ünlü, dünyada şehirler arasında en yüksek birim fiyatının 11.917 USD ile Fransa’nın Paris kentinde olduğunu belirterek, Paris’in ardından Berlin ve Sydney geliyor. Araştırılan şehirlerden en düşük birim fiyata sahip olan ise Güney Afrika’da yer alan Cape Town oldu.
Yapılan araştırma neticesinde elde edilen verilere göre 2022 yılında, Paris, Berlin, Sydney, Pekin, Milano, Londra, Tokyo, Amsterdam, New York ve Cape Town gibi metropollerde satışı gerçekleşen konutların ortalama birim fiyatları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
İstanbul’un En pahalı İlçelerine Göre Konut Fiyatları
16.01.2023 USD kuru dikkate alındığında 2022 yılı içerisinde ortalama konut fiyatlarına göre İstanbul’un en pahalı ilçesi Sarıyer oldu. Endeksa verilerine göre, Sarıyer’de ortalama olarak 1 m2 konut edinmenin maliyeti 3.624 dolar oldu. Ardından 3.565 dolar ile Beşiktaş ve 2.764 dolar ile Kadıköy ilçeleri geliyor. Veriler incelendiğinde dünya genelinde metropollerde konut edinmenin maliyetinin bütün ülkelerde yüksek olduğu görülüyor. Ancak İstanbul’un en pahalı ilçelerinde konut edinmek, incelenen metropollerin çoğuna göre daha erişilebilir durumda. Araştırmada incelenen metropollerin bazılarında birim fiyatlarının İstanbul’un en pahalı ilçelerinden bile 3 kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu verilere dayanarak geleceği tahmin etmek zor olsa da İstanbul için konut edinme maliyetlerinin yakın zamanda azalmayacağı söylenebilir. Yerleşim yeri oluşturabilmek için, imar düzenlemeleri ile kamu kaynakları ve özel kaynaklar kullanılmaktadır. Arsa/arazi üretilemeyen kaynaklardan biridir. Yerleşimin artması, arsa arzının artamaması fiyatları yükseltmektedir.” dedi.
İstanbul’un en pahalı ilçelerinden olan Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Beykoz, Şişli, Beyoğlu, Üsküdar, Kağıthane ve Fatih’te 1 m2 konut almanın maliyeti aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Son 12 ayda İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye Genelinde Konut Fiyatları Nasıl Değişti?
Ünlü şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, İstanbul, Türkiye’deki en pahalı birim fiyata sahiptir. İstanbul’u İzmir takip ederken, deprem sonrası göç dalgası ile bu fiyatların normalden farklı seyredeceğini düşünmek yanlış olmaz.
* Kaynak: https://evds2.tcmb.gov.tr/
*TCMB Döviz satış kurları, bulunduğu ayın son iş gününe ait kur esas alınarak yazılmıştır.
12 Aylık ortalamaya göre rakamlar incelendiğinde; Türkiye’de 1 m2 konut edinmenin maliyeti 11.673 TL / 711 USD, İstanbul’da 18.817 TL / 1.454 USD, Ankara’da 8.362 TL / 646 USD, İzmir’de ise 13.709 TL / 1.060 USD olmuştur.
* Kaynak: https://evds2.tcmb.gov.tr/
2021 Yıl Sonu Verilerine Göre İncelenen Ülkelerin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Verileri
* Kaynak: https://data.worldbank.org
Gayri safi yurt içi hasıla; Bir ekonomide belirli bir dönemde gerçekleşen tüm nihai mal ve hizmet üretiminin toplam değerini ölçer. Yukarıdaki tabloda yer alan verilere göre incelenen ülkeler arasında en yüksek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 23.32 trilyon dolar ile ABD’de gerçekleşmiştir.
Araştırmada yer alan şehirler ve bu şehirlerin yer aldığı ülkelerin kişi başına düşen yıllık GSYH’ye göre 1 yılda satın alınabilecek konut alanları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
* Kaynak: https://data.worldbank.org
Yukarıdaki verilere göre Amerika’da çalışan bir kişi, kişi başına düşen gelir ile New York kentinde 32,23 m2 konut satın alabilmektedir. Hollanda ve Almanya’nın kişi başına düşen yıllık geliri benzer iken Berlin’de konut edinmenin maliyeti Amsterdam’a göre yüksek görünmektedir. Kişi başına düşen yıllık gelirin hiç harcanmadığı ve tamamının konut almak üzere kullanıldığı varsayımı ile 100 m2 konut satın almak için kaç yıla ihtiyaç olduğu hesaplanmıştır. İncelenen şehirlerde 100 m2 konut edinebilmek ABD’nin New York kentinde yaklaşık 3 yılda mümkün görünürken, İstanbul’da bu süre 15 yıl, Pekinde ise bu süre 45 yıla kadar çıkmaktadır.
Depremle oluşan göç dalgası şehirlerin dinamiklerini değiştirecek
Ancak yaşadığımız depremin getirdiği göç dalgası bu rakamları nasıl değiştirecek zaman gösterecektir. Türkiye’de artık barınma sorunu mevcuttur, deprem bölgesinden tüm şehirlere oluşan göç dalgası şehirlerin dinamiklerini değiştirecektir. Özellikle yabancıya mülk kiralamak ve satmanın bir süre kesinlikle yasaklanması gereklidir. Öncelikli Türk insanının ihtiyaçlarıdır.
Kaynaklar:
https://www.gov.uk
https://www.tax.ny.gov
http://www.stats.gov.cn
https://www.immobiliare.it
https://realadvisor.fr
https://www.berlinpoche.de
https://www.iamexpat.nl
https://www.openagent.com.au
https://www.property24.com/cape-town
https://www.endeksa.com
https://evds2.tcmb.gov.tr
https://data.worldbank.org