Kış dekorasyonları hakkında bilgi veren Luxury Stone ve Billionaire Furniture Kurucusu İç Mimar Merve Aycan, “Her mevsimin ayrı bir rengi var. İlkbaharda çiçek renkleri, sonbaharda kurumuş yaprakların rengi olan turuncu tonlar, yazın ise sarı ve deniz mavisi tonları kullanılır. Kışın rengi ise kar beyazı. Her mevsim odaları boyamak mümkün değil ancak kullanacağınız aksesuarlarla bile evinizin atmosferini değiştirebilirsiniz” dedi. Aycan, aksesuarlarda beyazın yanı sıra renk olarak krem, kahverengi, sıcak kırmızı tonlarının da tercih edilebileceğini söyledi.
Sıcak bir ortam yaratın
Mobilyaların üstüne farklı örtü ve battaniyeler yerleştirilebileceğini aktaran Aycan, “Böylelikle hem görüntüyü güzelleştirebilir hem de daha sıcak bir ortam yaratabilirsiniz. Kışın bir diğer vazgeçilmezi ise mumlar. Oturma odasından yatak odasına her odada farklı boyutlarda mumlar kullanabilirsiniz. Ayrıca daha çok miskinlik yapılan kış mevsiminde oturma odalarındaki yastık sayısı artırılabilir. Sıcak bir ortam için daha büyük halılar da kullanılmalı” diye konuştu.
Dinlenme köşesi şart
Kışın evde daha çok vakit geçirildiğini aktaran Aycan, “Odanızın bir kısmını dinlenme alanı ya da okuma köşesi olarak dekore edebilirsiniz. Böylelikle pencereyi gören bir yerde karın ya da yağmurun yağışını izleyebilir, günün yorgunluğunu atabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Aydınlatma sayısı artabilir
Kışın aydınlatmaya daha çok ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Aycan, “Havanın erken saatlerde kararması ve güneşin daha az etkili olması nedeniyle evde aydınlatma sayısı artırtılabilir” dedi.
Doğal gaz faturasını düşürmenin yolları
Doğalgaz tasarruf yöntemleriyle hem evi hızlı ısıtmak hem de ısıyı ev içinde tutmanın birçok kolay yolu var. Bu yollarla ortalama yüzde 30 ile yüzde 50 arasında tasarruf sağlamak mümkün.
Evinizdeki kombi, petek ve odalarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle faturaları düşürmenin yollarını anlatan Aycan’ın öneriler ise şöyle:
– Kombinizin yıllık bakımlarını yaptırın.
– Kombiyi evin veya işyerinin büyüklüğüne göre seçin.
– Kombi balkonda ise borularda yalıtım yapın.
– Kalorifer peteklerinin önüne veya üstüne mobilya, saksı, çamaşır, perde gibi şeyler olmasın.
– Radyatör petekleri 2 yılda bir temizlenmeli.
– Yoğuşmalı kombi tercih edilmeli.
– Peteklerde termostatik vana kullanın böylece dereceyi kontrol etmek kolaylaşır.
– Kapı ve pencereleriniz ısı sızdırmasın.
– Eşyalarınızı doğru yerleştirin; yatak, masa ve sandalyeleri dış duvardan uzak tutun.
– Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıkları kapalı tutun. Gündüz pencerelerden güneş ışığı girmesini sağlayın.
– Gece uyurken pencerelerde kalın örtü kullanın.
– Gece yarısından sonra uyuyacağınız zaman sıcaklık ayarını 18-20 dereceye düşürün.
– Tasarruf için kombiyi 30 – 40 derecede yakın.
– Evde kimsenin olmadığı zamanlarda ve uyuduğunuzda kombi derecesini 20-30 arasında kısabilirsiniz.
– Kış sıcaklıklarının -20 derecelerde olduğu şehirlerde yoğuşmalı kombi 50 derecede yakılabilir.