Değiştirilen ekspetiz sisteminin yabancı konut satışını düşüreceği beklenirken artan kurla beraber yabancı konut satışı arttı. Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışları, ekimde yıllık bazda yüzde 12,1 artış kaydederken, Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 olarak kaydedildi.
Artan kur Türkiye’yi yabancı yatırımcı için fırsat ülke haline getiriyor. İhracat ucuzlarken yabancılar için tatil ve konut fiyatları kur arttıkça ucuzluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin konut satış verileni yayımladı.
Buna göre Türkiye genelinde ekimde 137 bin 401 konut satışı gerçekleştirildi. Ekimde satılan konut sayısı eylüle göre yüzde 6,6 azalırken geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,9 artış gösterdi. Yabancıya konut satışı konusunda hileli satış şikayetleri dolayısıyla değiştirilen değerleme sisteminin satışları düşüreceği beklenirken yabancıya konut satışı artış kaydetti.
Kurun artmasıyla beklenen olmadı ve yabancılara yapılan konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 5 bin 893 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,3 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,0 artarak 43 bin 372 olarak bildirildi.
Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 464 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 385 konut satışı ile Antalya, 359 konut satışı ile Ankara izledi. Ekim ayında İran vatandaşları Türkiye’den bin 265 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 926 konut ile Irak, 543 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları takip etti. Öte yandan Türkiye genelinde sıfır konut satış sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artarak 41 bin 914 oldu. İlk el konut satışları ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 azalışla 329 bin 70 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 69,5 oldu.
EKSPER SEÇİMİNDE SERBEST UYGULAMAYA GERİ DÖNÜLECEK
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konuyu sektör adına önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sonra da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a bizzat anlattığını açıkladı.
Elmas, “Yabancıya konut satışında eksper zorunluluğu devam edecek ama 20 Eylül 2021’de başlayan otomatik eksper atamasından vazgeçilecek. Devlet de bundan sonra değerleme raporlarını görebilecek’’ dedi. Vatandaşlık için gayrimenkul değer şartı ‘2018’de 250 bin dolara (yaklaşık 2,5 milyon TL) düşürüldüğünde’ yabancıya gayrimenkul satışında ‘eksper değerlemesi’ de kanunla uygulanmaya başlanmış, ancak ‘otomatik eksper ataması’ 20 Eylül 2021’de devreye girmişti. Şimdilik istediklerini aldıklarını, orta yol bulunmuş gibi olsa da sektör adına kaygısının sürdüğünü aktaran Elmas “Eğer, her şeye rağmen eksperler sektörün fiyatlarını yüzde 30-40 daha düşük değerlemede ısrar ederse sektör için sorun çözülmüş olmaz” diye vurguladı.
İPOTEKLİ SATIŞLAR YÜZDE 60 AZALDI
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artış göstererek 28 bin 49 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60,7 azalışla 209 bin 904 oldu.