Web Tapu Nedir?
Web tapu; vatandaşların ve şirketlerin taşınmazlarını internetten takip edebilmelerine ve yönetebilmelerine yarayan sistemdir.
Tüm vatandaşlar tarafından kullanılabilen web tapu sistemi, taşınmazı olmayan kişilere de bunu ispatlayabilmeleri için belge sağlayabiliyor.
Taşınmaz alacak olan kişiler ise web tapu sistemi üzerinden web tapu başvuru yapma ve taşınmazı inceleme haklarına sahip oluyor.
Web tapu sisteminde taşınmazlarla ilgili tüm konum ve kayıt bilgileri yer alıyor. “Taşınmazınızı evinizden yönetin.” sloganı ile duyurulan sistem; vatandaşların tapu müdürlüklerine gitmeden kısa sürede internetten tapu işlemleri yapmasını sağlıyor.
Vatandaşlar tapu müdürlüklerine gitmeden önce işlemlerini başlatıyor ve son aşamaya getiriyor. Aynı zamanda taşınmazla ilgili bilgilerin incelenebilmesi için farklı kişilere yetki veriliyor.
Web Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?
Sisteme giriş yapmak için ilk olarak e-devlet şifresi edinmek gerekiyor.
Web Tapuya www.tkgm.gov.tr web sitesi üzerinden web tapu işlemleri sekmesi ile giriş yapılabilir.
Buradaki kimlik doğrulama işleminin ardından sistem açılıyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar buradaki internet adresi üzerinden de sisteme direkt geçiş yapabiliyor.
Açılan ekranda; bireysel işlemler için “bireysel” butonuna, şirket işlemleri için “kurumsal” butonuna tıklamak yeterli oluyor.
Bireysel butonuna tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarasını giren vatandaşlar e-devlet sistemine yönlendiriliyor. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girildikten sonra sisteme giriş yapılıyor.
Ardından cep telefonu numarası ve e-mail adresi alanı dolduruluyor; yeni şifre belirleme işlemleriyle sisteme giriş yapılıyor.
Web tapu uygulaması sayesinde tüm işlemler en hızlı şekilde gerçekleşiyor.
Web Tapu’dan Nasıl Randevu Alınır?
Web tapu randevu ve başvuru işlemleri için sistemde bulunan “başvuru işlemleri” sekmesine tıklamak yeterli. Buradan mevcut başvuru takip edilebiliyor ya da yeni başvuru yapılabiliyor.
Web tapu başvuru saatleri hakkında vatandaşlar SMS ile bilgilendiriliyor. Web tapu ile yapılan başvurular çok daha hızlı şekilde ve kısa sürede sonuç veriyor.
Vatandaşlar; sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü ismini giriyor.
Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildiriliyor.
Vatandaşların ücretlerini yatırmalarının ardından web tapu randevu saati SMS ile iletiliyor.
Böylece web tapu uygulaması kullanan kişiler tapu müdürlüklerine yalnızca ıslak imza atmak için gidiyor.
Web Tapu ile Neler Yapılabilir?
Hızlı başvuru yapılabilir,
Taşınmazlarınızı Görüntüleyebilir,
Konum bilgilerini görüntülenebilir,
Elektronik Ortamda Harçlar ödenebilir,
Taşınmazlar için Beyan Belirtmesi koyarak sahtecilik, dolandırıcılık gibi girişimlere karşı önlem alınabilir,
Dilediğiniz kişi için yetki verilebilir.
Siz de hızlı biçimde Web Tapu hizmetlerinden faydalanmak için buradan giriş yapabilirsiniz.
e-Devlet üzerinden hızlıca tapu işlemleri yapmak için buradan giriş yapabilirsiniz.
Webtapu sistemi üzerinden hangi işlemleri yapabilirim?
Webtapu sistemi üzerinden taşınmaz işlemlerinizi, başvuru işlemlerinizi, işlem yapılamaz beyan işlemlerinizi, yetki işlemlerinizi ve belge doğrulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Taşınmaz işlemleri nelerdir?
Taşınmaz işlemleri bölümüne giriş yaparak mevcut olan taşınmazlarınızı listeleyebilir, durumlarını sorgulayabilirsiniz.
Taşınmaz listeleme nedir?
Adınıza kayıtlı olan taşınmazların gösterildiği, bu taşınmazlara ait tapu ve konum bilgilerinin incelenebildiği işlemdir. Ayrıca taşınmazı bulunmayan vatandaşlarımız içinde taşınmazı bulunmadığına ilişkin belge sistem tarafından üretilmektedir.
Taşınmazlarımı nasıl listeleyebilirim?
“Taşınmaz İşlemleri” ana menüsüne basılarak açılan “Taşınmazlar Listesi” simgesine tıklandığında, T.C. kimlik numarası kriterine göre sorgulanarak kayıtlı olan taşınmazlarınız ekranda listelenir.
Başvuru işlemleri nelerdir?
Başvuru işlemleri bölümüne giriş yaparak yeni bir başvuru yapabilir, mevcut başvurularınızı takip edebilir, yapmış olduğunuz bir başvuruya yeni belge ekleyebilir, yapmış olduğunuz başvuruyu iptal edebilir, tapu ve kadastro harcı ödeyebilir ve döner sermaye hizmet bedeli ödemesi yapabilirsiniz.
Nasıl başvuru yapabilirim?
“Başvuru işlemleri” ana menüsüne basılarak açılan “Başvuru Yap” simgesine tıklandığında yeni başvuru penceresi açılır. Açılan penceredeki adımları takip ederek başvurunuzu oluşturabilirsiniz.
Yapmış olduğum başvuruyu nasıl takip edebilirim?
“Başvuru Takip” simgesine tıklayarak başvuru bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Daha önce yapmış olduğum bir başvuruya yeni bir belge ekleyebilir miyim?
Başvuru aşamasında eklemeyi unuttuğunuz bir belgeyi başvuruyu tamamladıktan sonra ekleyebilirsiniz.
Yapmış olduğum başvuruya nasıl yeni belge eklerim?
Başvuru takip ekranında sağ üstte bulunan “Yükle” ikonuna tıklayarak yeni bir belge ekleyebilirsiniz.
Yaptığım bir başvuruyu nasıl iptal ederim?
Sistem üzerinden yapılan başvurunun iptal edilmesi mümkündür. Ancak tapu müdürlüğünde işlem başlatılmış ise iptal işlemi web tapu sistemi üzerinden gerçekleştirilememektedir.
Başvurunun iptal edilebilmesi için “Başvuru Takip” ekranında “Çarpı” simgesine tıklanarak, tapu müdürlüğünde işlem başlatılmamış olan başvuruların iptali sağlanır.
Tapu ve Kadastro harcımı nasıl sorgularım?
Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabilir.
Tapu ve Kadastro harcımı nasıl öderim?
Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabilir.
Döner sermaye hizmet bedelimi nasıl öderim?
Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “İşlem Tapu Harcı ve Döner Sermaye Hizmet Bedeli Ödemesi” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabilir.
İşlem yapılamaz beyan işlemleri nelerdir?
İşlem yapılamaz beyan işlemleri bölümüne giriş yaparak yeni bir işlem yapılamaz beyanı verebilir ve vermiş olduğunuz bir beyanı kaldırabilirsiniz.
İşlem yapılamaz beyan tesisi nedir?
Taşınmaz sahibinin, taşınmazın tapu sicil kaydı üzerinde kişinin kendisi olmadan, vekaletname ile hiçbir işlem yapılamaması için tapu müdürlüklerine verdiği beyandır.
İşlem yapılamaz beyan tesisimi nasıl verebilirim?
Taşınmaz listesinde seçili olan taşınmazınız ile ilgili olan “beyan tesis et” ikonuna tıkladığınızda açılan pencereyi onaylayarak taşınmazınız ile ilgili beyan tesis etmiş olursunuz.
İşlem yapılamaz beyanımı nasıl kaldırabilirim?
Taşınmazınızı görüntülerken üstte bulunan “beyanı kaldır” ikonuna tıklayarak vermiş olduğunuz beyanı kaldırabilirsiniz.
Yetki işlemleri nelerdir?
Yetki işlemleri bölümüne giriş yaparak yeni bir yetki verebilir, vermiş olduğunuz bir yetkiyi kaldırabilir ve size verilen yetkileri görüntüleyebilirsiniz.
Nasıl yetki verebilirim?
Sistemden yetki verme işleminin kullanılabilmesi için öncelikli olarak yetki verilecek kişiye ait bilgilerin bilinmesi gerekmektedir.
Bunlar sırası ile yetki verilecek kişinin T.C. kimlik numarası, Adı ve soyadı ile baba adı ve geçerli cep telefonu numarasıdır.
Sonrasında “yetki ver” ikonuna tıklayarak adımları takip edebilir, yeni bir yetkili oluşturabilirsiniz.
Vermiş olduğum bir yetkiyi nasıl kaldırabilirim?
Vermiş olduğunuz bir yetkiyi kaldırmak için “yetki kaldır” ikonuna tıklayarak adımları takip edebilirsiniz.
Yetkilendirildiğim taşınmazları nasıl görüntüleyebilirim?
Ana ekrandaki “Yetkilendirildiğim Taşınmazlar” ikonuna tıklayarak yetki aldığınız taşınmazları görüntüleyebilirsiniz.
Belge doğrulama işlemi nedir?
Belge doğrulama bölümüne giriş yaparak Webtapu sistemi üzerinden üretilen belgelerin doğruluğunu sorgulayabilirsiniz.