2025’e yaklaşırken apartman ve sitelerde aidat hesaplamaları başladı. En büyük gider kalemi personel maaşları olduğundan, gözler asgari ücrete yapılacak zamma çevrildi. Zam oranı belli olduktan sonra toplantılar yapılacak ve 2025 aidat tarifesi belirlenecek. Peki, bu süreçte yüksek zamlar ve haksız taleplerle karşılaşmamak için nelere dikkat edilmeli?
Yönetici veya yönetim kurulları, aidat artışlarını genel kurulda yapacakları bütçe veya ek bütçe ile kararlaştırıyor. Kat malikleri kurulu toplantısı, yılda en az bir kez yönetim planında belirtilen zamanlarda, eğer zaman belirtilmemişse yılın ilk ayında yapılıyor. Kurul, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla zam oranına karar veriyor.
Bu toplantıya katılarak zammın nasıl belirlendiğini görebilir ve itiraz edebilirsiniz. Ancak, toplantılara katılımın düşük olması, az kişiyle zam kararının alınmasına neden oluyor. İlk toplantıda çoğunluk sağlanmazsa, ikinci toplantıda katılanların çoğunluğuyla karar alınıyor.
AİDAT İÇİN NE KADAR ZAM BEKLENİYOR?
Bu yıl beklenen zamma geçmeden önce, geçen yıllardaki duruma bakalım. Eva Gayrimenkul Değerleme’nin araştırmasına göre, İstanbul’da 2023 Ocak ayı ile 2024 Ağustos ayı arasında aidat artışları ortalama yüzde 60 oldu.
Bazı sitelerde son 1.5 yılda aidat artış oranlarının yüzde 160 seviyelerine kadar yükseldiği görüldü. İstanbul’da şehrin merkezinde 100 metrekare evde ortalama aidat 4 bin lirayı aşarken, en düşük rakam 800 lira ile Çatalca ve Silivri gibi şehrin gelişim çeperlerinde görüldü. Lüks sitelerde ise aidatlar 40-45 bin liraya kadar çıktı.
Bu yılki artışın ne olacağına gelirsek, zam oranında asgari ücret artışının belirleyici olacağını belirten Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, “Aidat artışı sitenin büyüklüğüne, ortak alan çeşitliliğine, istihdam edilen personel sayısına ve bütçedeki borç ve alacaklara göre değişecek. Personel giderleri bütçenin yüzde 70’ini oluşturuyor. Bunun yanında diğer giderlerde de enflasyon kaynaklı artışları düşünürsek, 2025 aidat zammı için ‘asgari ücret artış oranı + yüzde 15’ beklenebilir” dedi.
İTIRAZ ETME HAKKINIZ BULUNUYOR
Genel kurula katılsın ya da katılmasın, tüm malikler alınan zam kararına itiraz edebilir. Kurul toplantısına katılan ancak karşı oy kullanan her kat maliki, karar tarihinden başlayarak bir ay içinde; toplantıya katılmayan her kat maliki, kararı öğrendiği tarihten başlayarak bir ay içinde ve genel kurul davetiyesi eline ulaşmayanlar ise altı ay içinde sulh hukuk mahkemesine iptal davası açabilir.
Hukukçular, eğer bir usulsüzlük varsa dava yoluna gidilmesini öneriyor. Usulsüzlük yapılmadığını düşünüyor ancak artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, olağanüstü genel kurul talebinde bulunmalısınız. 1/3 malik bir araya gelip, yapılabilecek tasarruf tedbirlerini değerlendirebilir.