Üst düzey programının bu haftaki konuğu İpekyol Group CEO’su Uğur Ayaydın oldu.
Bloomberg HT’ye konuk olan Ayaydın “İlk çeyrekte iyi bir dönem geçirdik. Bütçelerimizin bir tık üzerinde de bir kapanış gerçekleştirdik. Kalan 9 aylık dönemde, kredi kart taksitlerinin aşağı doğru çekilmesi ve hane halkı gelirinin azalması ile bir daralma olacağını öngörüyorduk. Öte yandan yerli taraftaki bu açığın yaz aylarında turistlerin Türkiye’deki alışverişleriyle kapanacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Grup olarak ilk çeyrekte yüzde yüzün üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Ayaydın ” Bundan sonraki dönemde büyümenin yavaşlayacağını düşünüyoruz. Nitekim bayramdan sonraki dönemde mağaza trafiklerinde bir yavaşlama olduğunu görüyoruz. Yılın toplamında reel olarak adet bazında yüzde 15’ler civarı büyüyeceğimizi öngörüyoruz. Öte yandan sektörde yılın sonunda küçülme olmayacağını düşünüyorum. Bizim gibi markalar tarafında aslında hâla fiyat rekabetimizi koruduğumuzu söyleyebilirim. Hâla kendi marjlarımızdan yiyerek bir şekilde rekabet eder durumda devam ediyoruz. Ama ihracat yapan şirketlerimiz tarafında maalesef sektör ciddi bir şekilde fiyat rekabetini kaybetmiş durumda. O tarafta ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yerli markalara üretim yapmayan bu şirketler bugünlerde yerli markaların kapılarını çalmaya başladılar” şeklinde konuştu.
“Mısır’a giden çok ciddi şirketler duyuyorum”
Ayaydın “Üretimin Mısır’a kaydığını duyuyoruz. Bu gerçekten Türkiye için iyi bir şey değil. Üretimin burada kalması için ilgili kurumlarla görüşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Buradaki en büyük sıkıntı maalesef enflasyonist ortam ve işçilik maliyetlerinin çok ciddi bir şekilde yükselmesiyle beraber fiyat rekabetini tutturamamak. Ama bu sürecin bir şekilde hükümetle bir araya gelerek hallolacağını düşünüyorum. Bugün Mısır’a giden çok ciddi şirketler duyuyorum” dedi.
“Yurtdışı stratejimizi değiştiriyoruz”
Yurtdışında toplamda 53 mağazaya ulaştıklarının altını çizen Ayaydın şunları kaydetti:
“Ağırlıklı olarak Ortadoğu’da olmak üzere 13 ülkede bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyetleri ve Rusya’ya ufak ufak girmeye başladık. Mısır’a yeni girdik. Şu anda Fas ile ilgili çalışmalarımız var. Geçen sene yurtdışında fena bir sene geçmedi ama Türkiye gibi güçlü bir sene olmadı. Öte yandan bundan sonra yurtdışının çok daha iyi olacağını varsayıyoruz. Oradaki stratejimizde değişikliğe gideceğiz. Bayilik sistemini kaldırıp artık kendimiz gideceğiz. Buna da Dubai mağazamızdan başladık. Suudi Arabistan mağazamızı da kendimiz yöneteceğiz sırasıyla böyle gidecek. ‘İpekyol Accessorize’ mağazaları açarak sadece buralarda kozmetik ve çanta, ayakkabı satma projelerimiz var. Bu tarzda ilk mağazamızı Eylül-Ekim gibi Tersane İstanbul’da açmayı planlıyoruz. Kozmetik satışları yüzde 5’lere geldi, bunu yüzde 10’lara çıkarmak istiyoruz. Ayakkabı ve çanta tarafında da satışlar yüzde 14’lerde, bunu da yüzde 20’lere çıkarmayı hedefliyoruz.
“Perakendeci kirada zorlanıyorsa kendi iş modelini gözden geçirmeli”
Ayaydın “Bu kadar mağaza sayısına ulaşmamızda AVM’lerin çok desteği olduğunu düşünüyorum. Kira artışları şu anda TÜFE ortalamasından alınıyor. Açıkça söylemek gerekirse biz TÜFE ortalamalarının üzerinde büyüyoruz. Eğer bugün bir perakendeci hâla kirada zorlanıyorsa kendisine dönüp bir bakması gerekir. Perakendeci eğer kirada zorlanıyorsa kendi iş modelini gözden geçirmelidir” dedi.
Elie Saab İşbirliği
6 aylık bir görüşmeden sonra Elie Saab ile el sıkıştıklarını ifade eden Ayaydın “Şimdiden bu projenin tüketici tarafında da çok ciddi olumlu geri dönüşlerini alıyoruz. Bekleyen bir çok müşterimiz var. 7 Mayıs’ta Galataport’ta çok güzel bir organizasyonumuz olacak ve saat 20:30 itibariyle bu organizasyonu sosyal medyamızdan canlı olarak yayınlayacağız. Beklentimiz markanın müşterisini heyecanlandıracak ve ona uluslararası bir bakış açısı verebilecek bir proje olmasıydı. Bizden abiye koleksiyonu bekleyen ciddi bir müşteri grubu var. Çok daha iyi bir abiye koleksiyonu çıkarmak adına Elie Saab’ı seçtik. Ortadoğu’da da çok mağazalarımız var, orada da Elie Saab isminin çok güçlü olması