Türkiye’de konut satışları şubat ayında bir önceki yıla göre %17,3 artarak 93 bin 902’ye yükseldi. Peki bu artışın arkasında yatan nedenler nelerdir? Yüksek faiz oranları ve inşaat maliyetleri konut alımını nasıl etkiliyor? Konut üretimi neden durağan? Finansman desteği satışları nasıl hızlandırıyor? Bu yazıda tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Türkiye genelinde şubat ayında konut satışları bir önceki yıla göre %17,3 artarak 93 bin 902’ye yükseldi. Bu artış, artan kiralar karşısında konut alımına yönelimin artması ve gayrimenkulün her zaman daha fazla geri dönüş sağlaması nedeniyle yeniden gayrimenkule yatırım yapılmaya başlandığını gösteriyor.
Faiz Oranları Engel Oluyor
Yüksek faiz oranları, ihtiyaç için konut almak isteyenlerin önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredilerinin %3’ün üzerinde olması, alıcıların 10 yıllık bir geri ödeme planında bankaya neredeyse 3 katı kadar geri ödeme yapması anlamına geliyor.
İnşaat Maliyetleri Artıyor
İnşaat maliyetlerindeki artış da konut üretimini temkinli kılıyor. Bir konutun daire başı maliyetinin ortalama 30 bin TL’ye, 100 metrekarelik bir dairenin ise 3 milyon TL’ye dayanması ve artan maliyetler karşısında fiyat belirlemenin zorlaşması, fiyata karşılık alıcı bulunmamasını da beraberinde getiriyor.
Konut Üretimi Durağan
2023 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 225 bin 926 konut satıldı. Ülkemizin yıllık yeni konut ihtiyacı ortalama 1 milyon iken, 2023 yılında ise 600 bin konut üretildi. Bu da konut üretiminde geçtiğimiz yıllara göre durağan bir dönem yaşandığını gösteriyor.
Finansman Desteği ile Satışlar Hızlanıyor
Konut üreticileri, bankaların yerine konut alıcılarına finansman desteği sunarak sektördeki devridaimi sağlıyor. Bu sayede konut satışlarının hızlanması için faiz oranlarının ilk nebzede %2 bandının altına inmesi gerekiyor.