Trabzon’un yüzde 300’e yaklaşan kira artış oranlarıyla Türkiye genelinde ilk sırayı aldığı belirtildi. Kira artış nedeniyle Trabzon’da düğün yapacak gençlerin ev bulamama nedeniyle düğünlerini ertelemek zorunda kaldığı ve ciddi bir mağduriyet yaşandığı kaydedildi. Hal böyle olunca ev sahiplerinin kiralama tercihleri değişti. İşte nedeni…
GÜNLÜK KİRALAMADA ‘OY BİRLİĞİ’ DETAYI: RIZA YOKSA KİRALAMA YAPILAMAZ
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Günlük kiraya verilen yer aslında iş yeri statüsünde değerlendiriliyor. İş yeri statüsünde değerlendirilen yerlerle ilgili kat maliklerinin oy birliğine ihtiyaç var.
Ancak bu onay sonrasında o daire için günlük kiraya verilmek üzere belediyeden ruhsat alınması mümkün.
Bununla ilgili kat mülkiyeti kanununda bir düzenleme var. Kanunun 24’üncü maddesinde yasaklanan nitelikler dışında özel bir amaçla kullanılmasına ancak oy birliği ile karar verilebilir.
‘KAT MALİKLERİ KURULU İZİN VEREBİLİR’
Bu karar çerçevesinde kat malikleri kurulu tapu sicilinde mesken olarak kayıtlı bağımsız bölümün bu amaçla kullanılmasına izin verebilir.
‘BİRÇOĞU KAÇAK İŞLETİLİYOR’
Her durumda bu yer hastane, dispanser, klinik, poliklinik ve ecza laboratuvarı gibi bir nitelikte kullanılamaz. Günlük kiralıkta mevcuttaki yerlerin birçoğuna ruhsat alınmadığı gibi bu yerler birçok binada aslında mal sahiplerinin muafakatı olmadan kaçak bir şekilde işletiliyor.
EV SAHİPLERİNİN KİRALAMA TERCİHİ DEĞİŞTİ! BUNUN SEBEBİ NE?
Mal sahiplerinin son dönemde özellikle kiralamaya getirilen sınırlamalar sonrasında kiracı tercihlerinde değişiklik var. Nasıl evlerini eşyalı hale getirip kısa dönemli kiraya vermeye çalışan mal sahipleri varsa bu taşınmazlarını daha hızlı sirkülasyon veya daha kolay çıkartma gibi imkanlar nedeniyle yabancıya, öğrencilere veya bekar erkek ya da bayanlara kiralama anlamında verebiliyorlar.
Özellikle öğrenci ve bekarlar açısından aslında kiranın kendi aralarında paylaştırılması kiralar yüksek olsa bile taraflar açısından kabul edilebilir gözüküyor.
‘EKSTRA PARA İSTEYENLER TEDİRGİN EDİYOR’
Bu nedenle de mal sahiplerinin öncelikli tercihi bu aşamada aslında taşınmazlarının daha çabuk boşalmasıdır. Son dönemde daireleri göstermeyen kiracılar, başka imkanları olsa da çıkmayanlar, çıkmak için ekstra para isteyenler gibi durumlar mal sahiplerini tedirgin ediyor. Bu tür kiralamalara alternatif olarak değerlendiriyorlar.
Bazı mal sahipleri evlerini bile satışa çıkararak buradaki kiracı ilişkisinden kurtulmak istiyor. Artık o noktaya geldi ki kiracının evi göstermemesi nedeniyle mahkemeden alınması gereken kararlarda bile yaklaşık 1 yıllık hukuki süreler gerekiyor.
Aslında eski kiracılar için fırsat, ama yeni tutacak kiracılar için çok ciddi maddi yükümlülükler söz konusudur.
‘ÖDEMELERDE PROBLEM YAŞATABİLİR’
Bunlar aynı zamanda belki ileride daha yüksek kiralar çerçevesinde kiralamalar yapılacağını ama belki de bazı yüksek oranda yapılan kiralamaların ileride ödemelerde problemler yaşatacağını da unutmamak lazım.”