Akıllı ulaşım çalışmaları sistemleri kapsamında Hasdal-İstanbul Havalimanı arası 30 kilometrelik alanda Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Test ve Uygulama Koridoru kurulacak.
İhale ile öncelikli olarak Hasdal-İstanbul Havalimanı arası ve Antalya otoyolları akılı hale dönüşecek. Antalya Gazipaşa, Sandıklı, Tekirova arasındaki 505 kilometrelik sahada akıllı ulaşım sistemleri hayata geçirilecek.
5 AŞAMALI İHALE DÜZENLENECEK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 5 basamaklı toplam 5 bin 911 kilometre fiber optik kablo haberleşme tesisi ihaleleri kapsamında ilk olarak, Antalya bölgesindeki 505 kilometrelik yollar için fiber optik kablo dağıtım hatları ihalesi düzenlenecek. İkinci bölge ise İzmir, Konya, Ankara, Bursa bölge müdürlükleri çevrelerindeki alanlar için haberleşme merkezleri kurulacak.
FREKANSLARLA UYARI VERİLECEK
Hasdal-İstanbul Havalimanı arasında hayata geçecek K-AUS ile bağlantılı, karayoluyla ve diğer yol kullanıcılarıyla haberleşmesi sağlanacak.
Örneğin sistem herhangi bir araç radyo frekansına erişim sağlayarak, kırmızı ışık uyarısı yapacak ve “Yeşil ışıkta için geçiş hızınızı 35 kilometreye düşürerek seyrediyorsunuz” uyarısında bulunabilecek.
Bu güzergahta iletişim fiber optik kablo, kısa mesafe ve mobil haberleşme teknolojileri ile araç-araç, araç-yol kenarı (yol kenarında kurulacak sinyalizasyon sistemi), yol kenarı-AUS merkezi arasında veri alışverişi bekleniyor.
Yol güzergahında yol çalışması uyarıları, yeşil ışık optimum hız tavsiyesi, yavaş veya duran araç uyarısı, acil durum aracı (ambulans, polis) yaklaşma uyarısı, araç içi trafik uyarısı, hava durumu uyarısı verecek.
Akıllı ulaşım araçları sinyalizasyon sistemleri olarak trafik uyarmalı, uygun, yaya uyarmalı protokoller yer alacak. Ayrıca algılayıcı olarak görüntü çerçevesi, lidar, kesit ve şerit bazlı radar, 3D radar, loop detektörü, bluetooth ve manyetik sensörler yer alacak. Meteorolojik bilgi istasyonları, olay algılama sistemleri, hareketli araç verileri bu sistemlere aktarılacak.
16 İLDE MERKEZLER KURULACAK
2020 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Ana Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi kurulurken, bu yıl ise Karayolları 13. (Antalya) Bölge Müdürlüğü yerleşkesi içindeki Akıllı Sistemleri Ulaşım Merkezi’nin görüntüsü, ses ve otomatik bağlantıların tesis edilmesi işi tamamlanacak.
Her bir Karayolları Bölge Müdürlüğünde bir adet olmak üzere tesiste 16 adet Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezinin görüntü, ses ve otomatik asansör tesisi hedefleniyor. Bu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Mersin, Kayseri, Samsun, Elazığ, Diyarbakır, Trabzon, Van, Erzurum, Antalya, Bursa, Kastamonu ve Sivas olacak.
Bu merkezler, merkezi bir yazılımın üzerinden verilerin toplandığı, yönetimsel kararlara dönüştürüldüğü, hava ve yol koşullarına ilişkin sürücü ve yolcu bilgilendirme sistemleri aracıları ile yol kullanıcılarının sürekli bilgilendirilmesinin, yönlendirilmesinin ve uyarılmasının sağlandığı, bölümlerila bölümlerin paylaşıldığı merkezler olacak.
MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRİLECEK
Akıllı ulaşım sistemleri için geliştirilecek mobil uygulama ile vatandaş konum bilgisinin açtığında bulunduğu güzergahta trafik yoğunluğu, yol bakım çalışması, kaza, duran araç, ters yöne giden araç gibi uyarılar ile hava durumu, buzlanma ve sis uyarılarını görebilecek.
Ayrıca hız tavsiyesi, otoyol geçiş ücretleri, yakıt istasyonları, dinlenme tesisleri, kullanıma yönelik dinlenme ve azami hız uyarısı yapılacak.